Puhkemaja metsa ääres mõnusaks olemiseks!

Toitlustus

“Tule välja loodusesse, sest seal on nii palju kogemisväärset – sa saad kindlasti elamusi, mis on sinu jaoks uudsed, leiad maitseid, mida sa varem ei ole tundnud, avastad värve ja vorme, mida sa varem ei ole märganud” – tsitaat raamatust „Korja loodusest söödavaid taimi“ võiks olla meie köögi sissejuhatuseks sobiv.

* Teeme toitu põhiliselt kohalikust toorainest - külaliste lemmik: aurutatud porgand seesami seemnetega ja meega marineeritud kaalikas

* Jälgime ka aastaaegade võimalusikülaliste lemmil: kõrvitsa hummus

* Kasutame võimalikult palju mahedalt kasvatatud toorainet – külaliste lemmik: täistera speltajahu küpsised pählitega

* Metsast korjame seeni ja marju – külaliste lemmik: mündi metsmaasika toormoos

* Küpsetame erinevaid leibasid – külaliste lemmik: pähklileib (ilma jahuta) ja ingverileib (täistera nisujahust)

* Kuna meile meeldib taimetoit, siis pakume seda loomulikult ka oma külalistele – külaliste lemmik: kõrvitsa-aprikoosi püreesupp

* Kohaliku toidulaua mitmekesisamiseks kasutame ka võõrapäraseid toiduaineid – külaliste lemmik: kikerherne supp

* Maiustame ka magusate maitsetega – külaliste lemmik: plaadikook rabarberi, maasikate ja banaaniga; perenaise lemmik: mangokook metsamarjadega

Jagame siin kõigile katsetamiseks mõned toredate määrete retseptid, mis meie külastajate südameid võitnud:

Muhhamara

*500 g punast paprikat
*100 g india pähkleid
*100 gr. päikesekuivatatud tomateid õlis
*0.5 sl sidruni mahla
*2-3 tk (küüs) hakitud küüslauku
*1 tl soola
*natuke jahvatatud pipart
*1 sl oliiviõli ja natuke tsilliõli või kuivatatud ja jahvatatud tsillit
Valmistamine:

Pese paprikad ja lõika pikuti neljaks. Eemalda seemned ja varrejupp ning laota paprikad ahjuplaadile. Enne küpsema panemist võib pintseldada ka oliivõliga. Küpseta kuumas ahjus 20-30 minutit, kuni paprikad on pehmenenud ja pealt natuke mustjad. Võta välja ja kata ahjupann fooliumiga. Lase paprikatel peaaegu täielikult jahtuda. Koori paprikad (koor tuleb lihtsalt maha). Pane röstitud ja kooritud paprikad, india pähklid, sidrunimahl, hakitud küüslauk, sool, päikesekuivatatud tomat, pipar, tsilli köögikombaini või kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks. Püreestamise lõpus lisa vajadusel oliiviõli.

Hummus kollase hernega

Hummus kollase herne ja peterselliga on jälle natuke erinev origaalist, sest tavapärase kikerherne asemel kasutan kodumaist toorainet kollase herne näol. Kohustusliku osana soovitaksin muidugi lisada seesamiseemne pastat.

*200 gr. kollaseid herneid (leotatud üle öö ja keedetud)
*2 sl oliiviõli
*1-2 sl seesamiseemne pastat
*1 purustatud küüslauguküüs
*1 sidruni mahl
*soola ja musta pipart

Vajadusel võib lisada vett või õli.

Porgandi-peedi-toorjuustu määre

*200 gr. porgandit
*200 gr. peeti
200 gr. toorjuustu
*natuke sool ja pipart

Porgand, peet(eelnevalt ahjus küpsetatud ja maitsestatud oliivõli ja kuivatatud basiilikuga) ja toorjuust pane köögikombaini ja mikserada, lisada vajadusel soola ja pipart.

Hariliku leesputke pesto

*300 g leesputke lehti
*100 g india pähklit
*2-3 küüslaugu küünt
*100 g oliivõli
*1 tl. mett
*1 laimi mahl (hooajal võib panna rabarberimahla)
*natuke sool soola ja pipart

Purusta köögikombainis. Tavapärane pesto on parmesani juustuga aga meie juustu ei lisa, kuna väga paljud ei söö piimatooteid.
Leesputk kiirendab ainevahetust ja soodustab seedimist. Igasugustest söödavatest lehtedest saab pestot teha: basiilik, rucola, petersell, naat, nõges ja ka õitest nagu kurgirohi, saialill jne. Kindlasti leiab iga perenaine oma lemmiku.

Loomulikult pakume ka maitsvaid igapäevatoite ja piduroogasid. Kõike seda teeme ettetellimisel ja külalistega kokkuleppel. Vajadusel saadame menüü ja te saate ise valiku teha vastavalt soovidele ja võimalustele.